Instagram logotyp
Visa sidor för...

NYHET:

2013-06-27

Fem år med 3D-teknik - Utbildning som ger jobb

Det är nu fem år sedan Campus Värnamo släppte den första kullen 3D-teknikstudenter. Under dessa år har ett 70-tal studenter gått igenom 3D-teknikutbildningen och de flesta fått anställning eller valt att studera vidare.

Ett företag som anställt flera personer som genomgått denna utbildning är IKV Tools i Forsheda. På IKV arbetar bland andra Andreas Fjällström, en av studenterna från första året på Campus Värnamo och Johan Strid som tog examen i maj i år.

IKV är ett framgångsrikt företag med en mycket platt organisation, vilket innebär att konstruktörerna har ett brett ansvarsområde och en tät kontakt med såväl kunder som egen produktionspersonal. Detta arbetssätt uppskattas av Andreas och Johan då det innebär större möjligheter till personlig utveckling och positivt samarbete samtidigt som det lyfter fram kreativiteten hos de anställda. Att ha kundkontakt och följa sina projekt känns väldigt stimulerande menar Andreas.

Jörgen Johansson, som är en av två delägare, menar att denna organisationsform är en av förutsättningarna att företaget skall kunna växa och utvecklas. Jörgen anser också att konstruktörerna skall ha en teknisk utbildning där man lärt sig att hantera moderna 3D – verktyg, men den personliga attityden och viljan att ta ansvar är minst lika viktig.

Vid samtal med Andreas och Johan framkom att båda hade ett intresse för CAD och 3D-teknik redan på gymnasiet, varför vidare studier på Campus Värnamo kändes naturligt. De påpekar att studier vid ett mindre lärosäte innebär god gemenskap och bra support från lärarna. När det gäller utbildningen framhåller de båda projektperioderna under årskurs två där man får möjlighet att visa upp sina kunskaper och skaffa goda referenser eller till och med erbjudas anställning.

Campus Värnamo tackar IKV för det goda samarbetet och önskar både företag och tidigare studenter en trevlig sommar.