Instagram logotyp
Visa sidor för...

NYHET:

2019-09-25

Öppen föreläsning - Mänsklig och artificiell intelligens

Öppen föreläsning på biblioteket, Torsdag 17 oktober kl.18.00-19.30.

Mänsklig och artificiell intelligens
Niklas Lavesson är professor i datateknik med inriktning mot maskininlärning och artificiell intelligens. Han ser stora möjligheter med AI genom mötet mellan människa och dator men han är inte odelat positiv till den digitalisering som snabbt förändrat samhället och vårt sätt att leva.

– T ex lokförare, taxichaufförer och busschaufförer kommer kanske snart inte att behövas, tekniken är så långt fram att vissa yrken skulle kunna ersättas av självstyrande maskiner menar professor Niklas Lavesson.
Den tekniska utvecklingen gör att maskinernas intelligens börjar utmana människans. Artificiell intelligens, AI, som det kallas, är maskiners intelligens och finns omkring människan hela tiden. Även om du kanske inte tänker på det.
– Har man en vanlig mobiltelefon i dag, så har man en personlig assistent i telefonen, man kan prata med den genom telefonen och be henne att ta fram kartor, musik och lösa enkla uppgifter, säger Niklas Lavesson.

Niklas Lavesson är sedan den 1 november 2017 professor i datateknik vid Tekniska Högskolan i Jönköping AB. Lavesson erhöll teknologie magisterexamen i programvaruteknik (2003) samt teknologie doktorsexamen i datavetenskap (2008) från Blekinge Tekniska Högskola. Han har tidigare varit anställd som universitetslektor i datavetenskap (2009-2015) och blev utnämnd till oavlönad docent i datavetenskap (2011) vid samma lärosäte. Lavesson blev befordrad till professor i datavetenskap vid Blekinge Tekniska Högskola i maj 2015 och innehar fortfarande denna tjänst på deltid.