Instagram logotyp
Visa sidor för...

NYHET:

2019-10-23

Storpublik på öppen föreläsning om artificiell intelligens!

När du söker något på nätet och när du använder streamingtjänster är det artificiell intelligens, AI, som styr vad du kommer att se. AI lär sig genom algoritmer du tycker om. Artificiell intelligens är redan här!

Niklas Lavesson är professor i datateknik med inriktning mot maskininlärning och artificiell intelligens vid Jönköpings Tekniska högskola. Han ser stora möjligheter med AI genom mötet mellan människa och dator men han är inte odelat positiv till den digitalisering som snabbt förändrat samhället och vårt sätt att leva.

Självkörande bilar pratas det mycket om och där är AI en viktig faktor, och AI kan även spela en roll som komplement till mänskligt beslutsfattande inom flera olika branscher, t ex jord- och skogsbruk, sjukvård m.m. Men det finns problem med det också, AI är inte att räkna med vid t ex naturkatastrofer och ett annat problem med digitalisering och användning av smart teknik är att människor minskar den sociala interaktionen med varandra. Många umgås mer med teknik än de träffar riktiga kompisar. Den smarta tekniken är också beroendeframkallande.

Föreläsningen lockade över 100 personer till stadsbiblioteket i Gummifabriken och det fick ställas fram extrastolar.
- Jätteroligt att tillsammans med kulturen nu nå ut med öppna föreläsningar från akademin. Vi har fått förfrågningar att detta önskas. Det blir fler nästa år! Säger Lars-Uno Åkesson, kompetensakademinansvarig på Campus Värnamo.

Föreläsningen var ett samarrangemang mellan Campus Värnamo och kulturförvaltningen.