Instagram logotyp
Visa sidor för...

ÅK 7-9:

Aktiviteter för årskurs 7-9 i grundskolan.

Välkommen med din anmälan.

 • NYHET: PROGRAMMERBAR FRÅGESPORT


  Eleverna får lära sig grunderna i textprogrammeringsspråket Python. Det är ett modernt programmeringsspråk som kan användas i en mängd tillämplingar. Det passar även bra att använda i matematik.Under aktiviteten går vi igenom grunläggande begrepp inom Python och vi testar att programmera ett frågesportsprogramm.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan

 • NYHET: ARMBANDDESIGN  


  Vi ritar upp ett armband i 3D som vi sedan formpressar aluminium till ett snyggt smycke. Eleverna får både rita i 3D och göra beräkningar samt tillverka smycket. Eleverna får göra ett kort utvecklingsprojekt från digital till fysisk modell. Som verktyg används 3D programvara ochlaserskärare.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan

 • OPEN DESK DESIGNER


  En utmaning där eleverna skapar en produkt i en enkel produktutvecklingsprocess, med hjälp av modern 3D-teknik. Vi utgår från en möbeldesign från konceptet Open Desklänk till annan webbplats. Eleverna arbetar enligt följande steg:
  • Lista behov som produkten ska uppfylla
  • Skissa på papper med måttangivelser
  • Skapa (modellera) i ett CAD-program
  • Producera, d.v.s. skära ut modellen i laserskärare
  Eleverna jobbar 2-3 st per grupp. Vi använder en gratisprogramvara som med fördel kan fortsätta användas på skolan och hemma.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan

 • SWIFTPLAYGROUND PROGRAMMERA PÅ IPAD


  Lär dig grunderna i programmeringsspråket Swif tplayground på iPad. Efter en introduktion genomför eleverna små programmeringsuppdrag med stigande svårighetsgrad. Varje elev jobbar i sin egen takt och har tillgång till direkt feedback från programmet.
  Ett väldigt roligt sätt att lära sig programmeringsspråk!

  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan

 • FESTO PNEUMATIK


  Med Festos pedagogiska undervisningsmaterial med industrikomponenter bekantar sig eleverna med grunderna i pneumatik på praktiskt sätt. Eleverna monterar själva enkelverkande och dubbelverkande cylindrar och jämför dem med varandra. Dessutom lär de sig grundläggande automation.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan

 • ROBOTSTRATEGI


  En problemlösningsaktivtet där eleverna ska utveckla sin egen strategi för att få roboten att röra sig över så stor yta som möjligt. Här lär sig eleverna grunderna i robotprogrammering. Dessutom använder de sensorer för att lösa uppdraget.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan

 • VINDKRAFTVERK:


  Eleverna bygger ett vindkraftverk efter bygginstruktion. Sedan undersöks på ett systematiskt sätt hur antalet vingblad och vindintensiteten påverkar effekten. Aktiviteten ger kunskap och förståelse för naturliga tekniska system i naturen, olika energiformer och energiomvandlingar. Arbetet bygger på ett naturvetenskapligt arbetssätt.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan

 • SOLCELLER OCH HANDGENERATOR:


  Eleverna bygger och undersöker solceller och handgenerator med hjälp av Lego. Eleverna jämför de olika sätten att generera elektrisk energi. Aktiviteten ger kunskap och förståelse för naturliga tekniska system, olika energiformer och energiomvandlingar, samt att konstruera efter ritning. Arbetet bygger på ett naturvetenskapligt arbetssätt.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan

 • ROBOTHANDEN  


  En aktivitet där eleverna får bygga en avancerad transportrobot. Robotarmen är pneumatiskt styrd och eleverna kontrollerar rörelsen genom att öppna och stänga 3 olika luftventiler. Eleverna får sedan jobba med att effektivisera robotens rörelsemönster. Aktiviteten avslutas med en gemensam utmaning.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan

Sidansvarig: Oscar Axelsson