Instagram logotyp
Visa sidor för...

FÖRSKOLA 4 ÅR OCH ÄLDRE:

Aktiviteter för barn 4 år och äldre i förskolan.

Välkommen med din anmälan.

 • NYHET: TÄRNINGEN


  Det går inte att veta säkert vilken siffra en tärning kommer att visa och just detta gör brädspel så roliga.Vi kollar vad ordet ”slumpmässig” betyder. När använder vi oss i leken av slumpmässiga val?
  Vi utforskar dessutom olika sorters tärningar samt andra manicker som träffar slumpmässiga val.
  Varje barn bygger sedan ett lyckohjul i papp som kan tas hem till förskolan. Barnet väljer själv om det visas siffror, olika frukter, gruppens alla förnamn eller olika aktiviteter som rubriker på lyckohjulet. 
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan
 • HÄNDELSEKEDJA


  Kan en leksaksbil lösa ut en kedjereaktion som leder till att en ballong smälls?I äkta Rube Goldberg anda bygger barnen en händelsekedja. Vi använder oss av dominoeffekten, gungbrädor, katapulter, rännor och snubbeltrådar så att en rörelse förs över till nästa station. Under byggtiden pratar vi om energiöverföring, gravitationskraft hävstänger och lutande plan.

  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan
 • LYFTKRANEN


  Alla har sett en lyftkran att förflytta tunga saker. Men hur funkar en lyftkran egentligen? Hur rör sig dom enstaka delarna som bommen och kroken?Barnen bygger en mekanisk modell av en lyftkran i Lego Duplo och lyfter sedan klossar till ett husbygge med hjälp av lyftkranen. I leken bekantar dom sig med vevmekanismer, skjutmekanismer och rotationsrörelser.Aktiviteten "Lyftkranen" är lämplig för barngrupper upp till 12 barn.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan
 • TIVOLI


  På ett Tivoli finns många åkattraktioner som rör på sig. Barnen tittar närmare på hur en karusell är uppbyggd och får skapa egna karuseller. Kan man med hjälp av kugghjulen ändra färdriktning på karusellen? Påverkar kugghjulens storlek hur snabbt karusellen snurrar? Vi bygger gemensamt en karusell med jätte många kugghjul och kollar vad som händer.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan
 • MÄTBILEN


  Barnen får testa ett barnanpassat vetenskapligt arbetssätt genom att undersöka hur långt en bil rullar nedför en ramp. Vad påverkar bilens färd tex. startposition och lutning. Tillsammans testar barnen olika sätt att mäta en sträcka.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan
 • ISHOCKEYSPELAREN


  Barnen bygger en hockeyspelare som kan skjuta med hjälp av kugghjul och en klubba. Därefter undersöker barnen hur svårt det är att göra mål på olika avstånd. De undersöker också hur långt de olika puckmodellerna går att skjuta. Aktiviteten avslutas med att barnen bygger fritt med Lego Duplo:
  Lämplig aktivitet för grupper som besöker Teknikcentret för första gången.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan
 • VINDSNURRAN:


  Barnen bygger en vindsnurra och undersöker olika typer av vingar. Därefter får barnen i uppdrag att skapa egna vingar. Aktiviteten avslutas med att barnen bygger fritt med Lego Duplo.Lämplig aktivitet för grupper som varit i Teknikcentret tidigare.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan
 • GUNGBRÄDAN:


  Barnen bygger en gungbräda och undersöker sedan olika sätt för att få jämvikt på gungbrädan. Vidare jämför barnen olika föremåls vikt. Aktiviteten avslutas med att barnen bygger fritt med Lego Duplo.Lämplig aktivitet för grupper som besöker Teknikcentret för första gången.
  Läs mer om aktiviteten och gå till anmälan

Sidansvarig: Oscar Axelsson