• Startsida
  • / Nyheter
  • / Pressträff - Bra sökbild och stor efterfrågan på tjejer

Pressträff - Bra sökbild och stor efterfrågan på tjejer

Johnny Mostacero Polymercentrum och Niclas Stensson Campus Värnamo samtalar under pressträffen om den lyckade starten på rekrytering till utbildningen Verktygsteknik - reparation och underhåll.

26 juni genomfördes en pressträff där ett unikt och brett samarbete startar för att lösa den akuta kompetenskrisen inom verktygsteknik med inriktning service och underhåll. Myndigheten för yrkeshögskolan beviljade en helt ny utbildning Verktygsteknik, reparation och underhåll i april och som nu startar i oktober. Utbildningen är skräddarsydd för att möta den akuta bristen på kvalificerade verktygstekniker. Under pressträffen presenterades hur många sökande det är och hur det är med jämställheten i branschen.

Här under presenteras fakta från pressträffen:

  • 40% av registerade verktygsmakare finns i Jönköpings län och Västra götaland.
  • 1 av 5 av verktygsmakarna väntas går i pension de kommande 3-5 åren.
  • 4% av registerade verktygsmakare är kvinnor idag.
  • Det är akut kris för att få in ny verktygsteknikkompetens både inom juniora roller som verktygstekniker men även seniora roller som verktygmarkare.
  • Vi är övertygade om att samarbete är nyckeln för att lyckas.
  • 1 jobb på Volvo Cars ger 3 jobb någon annan stans. Många i Gnosjöregionen och Jönköpings län där många underleverantörer finns och inteminst verktygsfirmor.
  • I den här utbildningen samarbetar Tekniska högskolan i Jönköping, Polymercentrum Sverige AB, Campus Värnamo, Göteborgs Stad och Skärteknikcentrum Sverige AB.

Aktuell sökbild - det går fortfarande söka

I skrivande stund är det 36 sökande och 17 är tidigt antagna till utbildningen. 11 har efter en vecka tackat jag till sin plats, de har tre veckor på sig. Fler kommer att löpande antas under sommaren. Sök idag som du vill ha en plats.

Ansökan är öppen! - Mer om utbildningen kan du läsa på sidan Verktygsteknik - reparation och underhåll.

Anders Johansson Göteborgs Stad, Niclas Stensson Campus Värnamo och Joakim Wiedesheim Polymercentrum samtalar om vikten av samarbete för att lösa kompetenskrisen inom verktygsteknik.

Hur är det med jämställdheten

Det är endast 4% kvinnor som är registrerade verktygsmakare i Sverige. Branschen söker fler kvinnor. I skrivande stund är det 2 kvinnor antagna. Volvo Cars har idag 30% kvinnor i produktionen och siktar på 40% berättar Peter Schüler, Shop Manager VCT Mega Casting vid Volvo Cars Coporation. Klart högre än branschen. Det är ett kvitto på att branschen och speciellt verktygsteknik passar för kvinnor.

Verktygsteknik - reparation och underhåll är en utbildning som leder till ett yrke där du få jobba med modern teknik, tekniska utmaningar och problemlösning och passar dig som har öga för detaljer och brinner för att förbättra och utveckla nya lösningar. Så ja det passar för alla, speciellt för tjejer.

Skriv ut sidan